Afspraak maken?

Detachering – een win-win oplossing voor Vijfhart

“Ik huur één persoon in, maar er staat een hele organisatie van experts achter.”

Na het vertrek van hun eigen systeembeheerder bevond Vijfhart IT-opleidingen zich in een lastige situatie.

Een blik op het aantal openstaande vacatures binnen de ICT-branche in Nederland maakt duidelijk dat Vijfhart daarin niet alleen is. “Voor ons leidde dat tot de vraag hoe wij de continuïteit van ons bedrijf kunnen handhaven, zonder de luxe te hebben om meerdere medewerkers aan te nemen”, aldus Marco Krijger, CIO van Vijfhart.

Detachering bood de oplossing. DO-IT medewerker Stijn werkt inmiddels tijdens de cruciale ochtenduren voor Vijfhart, terwijl hij in de middag ‘gewoon’ de helpdesk van DO-IT ondersteunt. Allemaal vanuit het pand van Vijfhart. “In de basis is het natuurlijk een zakelijke overeenkomst, maar het voelt als een goed partnerschap met DO-IT”.

Toegang tot expertise
Dankzij detachering was het belangrijkste probleem, het vertrek van hun eigen systeembeheerder, snel opgelost. En daarbovenop merkte Marco nóg een prettige bijkomstigheid: “Onze uitdaging begon bij de zoektocht naar een systeembeheerder om in dienst te nemen. Maar… hoe boeiend vindt een goede systeembeheerder onze organisatie eigenlijk? Onze activiteiten zijn vrij specifiek, en in zijn vakgebied is hij bij ons een eenling. Raakt hij niet uitgeleerd?” Onnodige zorgen blijkt achteraf.

“Het is waardevol dat Stijn ’s middags tijd heeft om met problemen van andere DO-IT klanten bezig te zijn”, vervolgt Marco. “Hij blijft groeien vanwege het feit dat hij de helft van de dag bezig is uitdagingen voor DO-IT. De kennis die hij hierdoor opdoet en alles wat hij van zijn collega’s leert, kan hij weer toepassen bij ons. Zijn wereld wordt groter, waardoor het werk voor hem aantrekkelijk blijft. Wij leren van zijn expertise, terwijl het voor ons ook nog voordeliger is. Het is een goede constructie.”

Kostenoverwegingen
Toen Marco koos voor detachering was hij zich bewust van de kosten. Maar hij zag dat het inlenen van personeel juist ook financiële voordelen heeft. “Als Stijn ’s ochtends eerder klaar is en nog uren over heeft, kan hij extra taken voor ons oppakken. Dit zijn taken die ik normaal gesproken aan DO-IT zou uitbesteden, wat extra kosten met zich mee zou brengen. Bovendien is Stijns fysieke aanwezigheid op onze locatie van groot belang. Stel je voor dat vanmiddag de stroom uitvalt? Dan staat hij direct klaar om te helpen.”

Voor degenen die twijfelen aan het nut van detachering, heeft Marco een krachtig advies. “Het eerste wat ik zou vragen is: ‘Weet je wel wat een eigen medewerker kost?’ Dan schrik je je rot. Veel mensen denken dat het goedkoper is om iemand aan te nemen, vooral als het gaat om salaris. Maar je moet rekening houden met alle bijkomende kosten, zoals pensioenbijdragen en ziektekosten. Het klinkt misschien niet logisch, maar met een externe medewerker is je continuïteit eigenlijk beter geborgd. Een ander belangrijk punt is de ondersteuning die een externe medewerker heeft, vooral op het gebied van expertise. Ik huur één persoon in, maar er staat een hele organisatie van experts achter.”

Betrokken en flexibel
Vaak wordt de betrokkenheid van medewerkers, of eigenlijk het uitblijven daarvan, als nadeel van detachering genoemd. Volgens Marco is dat ook vanuit een ander oogpunt te bekijken: “Mocht het zo zijn dat Stijn zijn kennis elders binnen DO-IT wil inzetten, dan zorgt DO-IT voor een nieuwe medewerker voor ons. Zodra deze medewerker iets niet weet, kan hij altijd bij Stijn terecht om dit te vragen. Hoe mooi is dat? Een medewerker die we zelf hebben aangenomen, is na vertrek écht weg. Ik kan toch niet iemand bellen die niet langer in dienst is? Kortom, zelfs bij afwezigheid van Stijn, kunnen wij blijven rekenen op de support van DO-IT.”

Wanneer kies je voor detachering?
Of detachering van meerwaarde is voor jouw bedrijf hangt af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan flexibiliteit (hoe lang heb je een medewerker nodig?), specialistische kennis (heb je alle vaardigheden zelf in huis?) of kostenbeheersing (hoe veel geld ben je kwijt aan ziektekostenverzekering, pensioenregelingen, verlof of verzuimkosten?).

Wil jij weten of detachering ook interessant kan zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht