Afspraak maken?

Werken op afstand

Welkom bij de blog van DO-IT! In deze maandelijkse blog houden wij je graag op de hoogte van wat er allemaal speelt in de beweeglijke wereld van IT. Deze maand vertelt Roel je meer over hoe wij onze klanten hebben geholpen bij het werken op afstand.

Mijn collega Luc haalde het in de vorige blog al even aan: ‘de telefoon stond half maart roodgloeiend bij DO-IT’. Binnen mijn functie ben ik er verantwoordelijk voor dat alle klanten op de juiste manier worden geholpen. Met een verdubbeling van het aantal telefoontjes op één dag, was dat aan het begin van de lockdown best een ‘gekkenhuis’.

Wij merkten al snel dat veel bedrijven niet klaar waren voor deze nieuwe werkelijkheid. Niet iedere werknemer kan zo een-twee-drie gaan thuiswerken. Sommige software of programma’s zijn bijvoorbeeld alleen toegankelijk als je op het bedrijfsnetwerk zit. Wat wij daarom bij veel werknemers van onze klanten gedaan hebben, is ervoor zorgen dat de computer thuis er net zo uitziet zoals de computer op hun werkplek. Dit doen we bijvoorbeeld door een snelkoppeling naar een terminal server toe te voegen aan de computer of laptop thuis.

Simpel gezegd is een terminal server een server met meerdere virtuele bureaubladen voor verschillende gebruikers. Op deze server wordt software geïnstalleerd waar mensen thuis mee kunnen werken, zoals bijvoorbeeld een boekhoudpakket. Kortom, de gebruiker start thuis zijn of haar computer op, gaat door middel van een snelkoppeling naar de terminal server en kan aan de slag.

Daarnaast was er in deze periode natuurlijk veel vraag naar een oplossing om vanuit huis in contact te blijven met collega’s. Daarom hebben wij bij veel bedrijven Microsoft Teams ingericht, een platform waarmee je gemakkelijk kunt samenwerken, bellen, vergaderen en chatten.

Zelf vergaderen wij bij DO-IT ook via Teams. Toen onze helpdesk van de ene op de andere dag thuis ging werken, communiceerden wij elke ochtend even via Teams om elkaar bij te praten. Dit zullen veel mensen ook wel herkennen, werken en vergaderen op afstand is op dit moment toch het nieuwe normaal, en als alle techniek goed is ingesteld werkt dit super.

Momenteel is onze alledaagse werkdruk weer wedergekeerd. Veel bedrijven zijn nu zo ingericht dat er  goed en veilig thuisgewerkt kan worden. Wel zijn wij nog steeds bezig om dit ‘nieuwe normaal’ te optimaliseren. Zo hebben wij bijvoorbeeld wifi-kitjes voor thuis. Thuiswerkers hebben regelmatig het gevoel dat ze thuis geen snel internet hebben. Vaak ligt dit niet aan de internetverbinding zelf, maar aan het feit dat de router niet goed is afgesteld. Wij kunnen dit probleem snel analyseren en met behulp van een WiFi-Kit voor thuis verhelpen, zonder dat er een kabel door je hele huis ligt of wordt getrokken.

Tevens kunnen mensen bij DO-IT terecht voor hardware, zo was er bijvoorbeeld veel vraag naar laptops, microfoons en headsets. Ik vind het belangrijk dat klanten altijd bij ons terecht kunnen en ben dan ook blij dat wij veel van hen hebben kunnen helpen in deze onzekere tijden. Heb jij het gevoel dat er nog steeds meer uit jouw thuiswerkplek te halen is? Of wil je weten hoe wij er voor kunnen zorgen dat jouw bedrijfsprocessen ook ‘op afstand’ geborgd zijn? Laat het mij weten, ik denk graag met je mee.

 

Roel Keurntjes
Manager ICT

Terug naar overzicht