Afspraak maken?

Veilig het internet op

Het zal je maar overkomen; in alle haast op een linkje klikken, waardoor er honderden euro’s van je rekening worden afgeschreven. Nu denk je waarschijnlijk: “Dit overkomt mij niet”, maar het gevaar zit in een klein hoekje. Alleen al in het jaar 2020 noteerde de politie 140.000 slachtoffers van cybercrime en door de coronapandemie gaat dit aantal alleen nog maar omhoog.

 

Mij overkomt dit niet

Enkele weken geleden liep Thijs bij ons binnen. Thijs heeft een eigen onderneming en is het slachtoffer geworden van helpdesk fraude. Door één verkeerde klik werden er honderden euro’s van zijn rekening afgeschreven. En dit was niet een vage link uit een sms’je, maar een professionele cybercrime val. Persoonlijk denk ik dat bijna iedereen in deze situatie hetzelfde gereageerd zou hebben, lees maar mee:

 

Het verhaal van Thijs

Thijs*: “Maanden geleden heb ik contact gehad met de helpdesk van McAfee. Er was iets misgegaan met de automatische verlenging van het viruspakket en Brenda van de helpdesk heeft dit toen telefonisch voor me opgelost. Ongeveer twee weken hierna kocht ik een nieuwe laptop, waarop ik de melding kreeg dat mijn proefabonnement bijna was verlopen en er geld zou worden afgeschreven. Huh? Die heb ik twee weken geleden nog verlengd?!

 

Een beetje geïrriteerd belde ik weer naar de helpdesk van McAfee. Eigenlijk had ik daar op dat moment helemaal geen tijd voor, want ik moest naar een afspraak met een klant. Maar goed, toch maar even snel bellen. Het eerste resultaat in Google voorzag mij van het juiste telefoonnummer. Dacht ik. De Engelssprekende man aan de andere kant van de lijn kwam erg betrouwbaar over. Dat hij Engels sprak vond ik niet raar, want Brenda van een paar weken geleden sprak ook Engels. De helpdeskmedewerker van nu wist mij te vertellen dat ik Brenda op 15 januari had gesproken en ook dat mijn account destijds is verlengd. De jongeman had ook de rest van mijn klantgegevens bij de hand, dus op dat moment had ik geen enkel vermoeden van oplichting.

 

De jongeman verontschuldigde zich voor de onterecht afgeschreven abonnementskosten en verzekerde mij dat hij het geld direct ging terugstorten. Via teamviewer keek hij even mee op mijn laptop en vervolgens stuurde hij een QR-code. Deze moest ik alleen even scannen, dan zou hij het geld terugstorten. In plaats daarvan werd er geld van mijn rekening afgehaald. Duizendmaal excuses volgden. De jongeman had een fout gemaakt. Een nieuwe code werd mij toegestuurd, hij zou de fout herstellen en het inmiddels dubbel afgeschreven geld terugstorten. In alle haast, want ik moest nog steeds naar mijn klant, scande ik de nieuwe code. Weer werd er geld afgeschreven en toen gingen de alarmbellen af.”

*Thijs is een fictieve naam i.v.m. de privacy.

 

5 praktische tips om cybercriminaliteit tegen te gaan

Omdat de hacker op Thijs zijn laptop via teamviewer heeft meegekeken, is de kans aanwezig dat hij hiermee spyware op de laptop van Thijs heeft gezet. Thijs is niet de enige die dit overkomt. Regelmatig schonen wij computers en laptops op omdat er bijvoorbeeld een virus op zit, of omdat deze gehackt zijn. Tijd dus voor wat handige tips:

 

Maak gebruik van een sterk wachtwoord

Klinkt dit als een open deur? Lees dan nog even verder. Gebruik jij één wachtwoord voor meerdere websites? Dit zou goed kunnen, want 3 op de 5 Nederlands doet dit. Daarnaast is ‘123456’ nog steeds het meest gebruikte wachtwoord, zijn eigen voornamen in wachtwoorden erg populair en zien wij ook nog regelmatig ‘wachtwoord’ of ‘admin’ voorbijkomen. Hackers weten dit natuurlijk ook, maak daarom altijd gebruik van een sterk en uniek wachtwoord.

 

Een handig hulpmiddel hiervoor is een passwordmanager. Deze ‘digitale kluis’ slaat al je wachtwoorden en gebruikersnamen op en vult deze automatisch in wanneer je een website bezoekt.

 

Wees alert op Phishing berichten

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij valse berichten worden rondgestuurd, zoals e-mails of sms’jes. Eerder schreven wij al een blog met zes punten waaraan je phishing berichten kunt herkennen.

 

Wees voorzichtig met usb-sticks

Het verkeerd gebruiken van een usb-stick kan een hoop schade aan je computer aanrichten en een rondslingerende stick kan al snel tot een datalek leiden. Sommige bedrijven nemen hierdoor radicale beslissingen, zoals het verbieden van usb-sticks of het uitschakelen van usb-poorten. Toch zijn er ook andere voorzorgsmaatregelen, zoals het voorlichten van je personeel om verstandig om te gaan met een usb-stick.

 

Voer regelmatig updates uit

Het is verleidelijk om een update uit te stellen. Dat doe ik aan het einde van de week wel, ook ik denk dat wel eens. Toch worden updates niet zomaar gemaakt. In een update worden namelijk nieuwe virussen gedetecteerd die in een oude versie niet gedetecteerd konden worden.

 

Ben je ervan bewust

Maar de belangrijkste tip is misschien wel het creëren van bewustwording. Aanbiedingen of andere berichten die eruitzien als te mooi om waar te zijn, zijn vaak ook te mooi om waar te zijn. Door goed op te letten en niet zomaar iets te doen als je het niet 100% vertrouwd, voorkom je misschien al een hele hoop! Lijkt en voelt het ‘echt’, maar blijf je twijfelen? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken wij met je mee.

 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met mij op!

 

Roel Keurntjes

Manager ICT

 

 

Terug naar overzicht